Kako kupiti nepremičnino

10 NASVETOV ZA LAŽJI NAKUP NEPREMIČNINE

Nakup nepremičnine je velikokrat stresno, saj se z nakupom povprečen Slovence sreča maksimalno 2 krat v življenju. Zato potrebujete zanesljivega licenciranega nepremičninskega svetovalca, ki bo poskrbel, da se boste lahko pomirjeni in srečni vselili v nov dom. Spodaj je 10 nasvetov, ki so za to potrebni.

 1. Začnite zdaj!
  Najhitrejši začetek ni iskanje po oglasih, kar ste verjetno že izkusili. Najhitrejši začetek je, da stopite v stik z izbranim nepremičninskim svetovalcem, ki bo našel nepremičnino namesto vas.
 2. Zaupajte svoje želje in iskalne kriterije!
  Nepremičninski svetovalec vas bo vodil z vprašanji, ki vam bodo pomagala oblikovati pričakovanja in jasno opisati želje. Nato bo takoj začel z iskanjem.
 3. Sprejmite izbor najprimernejših!
  Ko nepremičninski svetovalec pripravi izbor nepremičnin, ki ustrezajo vašim željam, vas bo kontaktiral na dogovorjen način. Iz izbora poslanih nepremičnin, poskusite izbrati vam najljubše in povejte nepremičninskemu svetovalcu, da bi si jih radi ogledali. Če nobena nepremičnina ne ustreza vašim željam, iščemo naprej.
 4. Obiščite najprimernejše!
  Nepremičninski svetovalec vam bo svetoval, kako najbolje izkoristiti ogled. Prepustite se mu. Ogledov bo najverjetneje več, dokler nekje ne dobite občutka, da ste našli nepremičnino, ki ustreza večini vaših želja in potreb.
 5. Oddajte ponudbo!
  Nepremičninski svetovalec vam bo pomagal pripraviti ponudbo za prodajalca in mu jo tudi posredoval. Na vašo željo bo vodil pogajalski proces z namenom, da za vas doseže najboljšo ceno.
 6. Dogovor je sprejet!
  Ko bo ponudba sprejeta in dogovorjena cena ter način plačila, se boste z nepremičninskim svetovalcem dogovorili postopek izpeljave pravnega posla.
 7. Priprava osnutka pogodbe!
  Naš pravnik oziroma odvetnik, specializiran za nepremičninske pravne posle, bo pripravil pogodbo. Če za financiranje nakupa potrebujete hipotekarni kredit, se pogodba predhodno uskladi s pravno službo banke.
 8. Podpis pogodbe!
  Po podpisu kupoprodajne pogodbe se odvede davek, šele nato se pogodba overi pri notarju.
 9. Plačate kupnino!
  Če se nepremičnina plačuje v dveh ali več obrokih, nepremičninska agencija v skladu s pogodbo poskrbi za organizacijo celotne transakcije kupca nepremičnine. Overjeno pogodbo hranimo v Nepremičnine Maribor d.o.o.. Če gre za hipotekarni kredit, dostavimo pogodbo k notarju na narok.
 10. Kupljeno nepremičnino prevzamete!
  Po celotnem plačilu kupnine bomo pripravili primopredajni zapisnik in izpeljali prevzem nepremičnine. Ob primopredaji bomo preverili, ali je stanje vaše nove nepremičnine skladno s pogodbo in dogovorom, popisali bomo komunalne priključke (elektrika, plin, voda …) ter evidenco števcev.